Как екскурзоводите да пазят планината по екопроект
Как екскурзоводите да пазят планината по екопроект / netinfo

Тридневен семинар за екскурзоводи в Странджа планина се проведе в рамките на международния проект Be Natur. Бъдещите екскурзоводи, курсисти в „Българо-германски център за професионално обучение" Царево бяха запознати с възможностите за специализиран туризъм - ботанически, наблюдение на птици , фотографски пленери, студентски практики и зелени училища. Също и с възможностите за развитие на етно-ботанически и гастрономически туризъм, на базата на традиционни странджанските гозби като странджанско дядо, зелник, манов мед, туршия от мушмули и др. Беше обърнато внимание на качествата на питейната водата, аязмите и изворите като ресурс за туризъм. Бяха разгледани религиозният и сакрален туризъм и туризмът, свързан с предания и легенди. Бъдещите екскурзоводи преминаха по екологичната пътека на с. Младежко и се запознаха с възможностите за познавателен и екстремен туризъм, включително спелеотуризъм, бънджи скокове, делтапланеризъм велотуризъм и др.

Учебното пътуване включваше и срещи с експерти и местни хора, които споделиха своя опит в привличането на все повече гости на планината.

Обучението и разискванията бяха проведени в образователна пътека "Марина река - Живият музей на Терциерна Европа", с участието на директора на Горско стопанство с. Кости инж. Венелин Радков.