Как да удължим сезона?
Как да удължим сезона? / dariknews.bg

Бургас, Несебър, Поморие и Созопол обединяват усилия в търсене на възможности за удължаване на туристическия сезон. Четирите морски общини заявиха принципно съгласие за участие в предложения от концесионера на „Летище Бургас" Регионален фонд за развитие на въздушните връзки, чрез който да се стимулират посещенията на туристи в област Бургас целогодишно. Идеята беше обсъдена по време на среща организирана от областния управител Вълчо Чолаков.

Въпреки отчетените 22.3 % ръст на полетите през 2016 година, основният проблем за туризма в областта остава неговата сезонност. Цифрите показват, че 93% от трафика на бургаското летище е сезонен, а отчитаният ръст е само в месеците от май до септември. В тази връзка от Фрапорт презентираха идеята си за създаването на Фонд, в който да се включат общините в областта, а при интерес и представителите на туристическия бизнес.

Предложеният Фонд, в който общините да участват със собствени средства, ще служи за подкрепа на авиокомпаниите с цел повишаване на полетите в периодите януари-май и октомври-декември. Като краен ефект концесионерите на летището предвиждат нови работни места, удължаване периода на трудова заетост, подобрени транспортни връзки, увеличен приход от туристически данък, развитие на балнео, културен, спортен туризъм, утвърждаване на Южното Черноморие като целогодишна дестинация.

Община Бургас първа подкрепи предложението, като по време на срещата кметът Димитър Николов изрази своята увереност в необходимостта от такива общи усилия. Общинският съвет на областния град вече е гласувал авансово първоначална вноска от 30 000 лева. Предложение за предвиждане на средства до местните парламенти ще направят и кметове на Несебър, Поморие и Созопол.