Приоритет сега за държавата са здравеопазването, образованието и спорта, каза здравният министър
Днес бях неправилно цитиран, аз казах, че COVID пренареди нашите приоритети, приоритет пред държавата са здравеопазването, образованието и спорта, след тях са всички останали. Не обсъждаме вариант за отваряне на заведенията, нека да няма сърдити, не е място за емоция, място е за разум – в тази война има над 2 милиона загинали в целия свят. Това заяви пред журналисти в Бургас здравният министър проф. Костадин Ангелов, който проведе там извънредна среща с директорите на РЗИ-ата на Бургас, Ямбол и Сливен. 

Той сравни започналата у нас ваксинация срещу коронавируса с маратон. „В самото начало сме на дългия маратон – няма значение кой как бяга през първите 100 метра, финалът е ясен: над 60% ваксинирани българи, само тогава ще има ефект от ваксинацията. Идеята е да стигнем максимален брой ваксинирани български граждани – над 60%“, посочи той.

Професорът изтъкна, че към момента пожелалите ваксинация преподаватели са около 30%, като увери, че пропусналите да се ваксинират в съответната фаза, могат да го сторят в следващата. „Процесът е динамичен, имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани, без притеснения, че няма да стигнат“, заяви Костадин Ангелов.