Три дни класическа музика в Несебър
Три дни класическа музика в Несебър / netinfo
Виртуозни изпълнители и именити музиканти стават част от "Месембрия Орфика"
За трета поредна година жителите и гостите на един от най-древните градове на Българското Черноморие – Несебър, ще станат свидетели на неповторими и въздействащи музикални изпълнения на класически произведения под звездното небе на амфитеатъра. От 8 до 10 септември града на ЮНЕСКО ще бъде домакин на тридневния музикален фестивал „Месембрия Орфика", който се провежда под патронажа на кмета на Община Несебър Николай Димитров. Концертите ще се състоя на амфитеатъра и са с начален час 20:30 ч. при вход свободен. Първата вечер на фестивала ще бъде посветена на славянската музика, втората на виенските шедьоври, а последната  ще е барокова гала.  Във форума този уикенд ще вземат участие виртуозни изпълнители, все именити музиканти като проф. Марио Хосен, който е и артистичен директор на фестивала "Месембрия Орфика". Други звезди на класическата музика, които ще свирят с него са  проф. Волфганг Клос (Виола), проф. Марио Карбота (флейта), Антон Никулеску (виолончело),  професор Милена Моллова (пиано), проф. Лусиано Гонзалез Сармиенто (музиколог).
Солист с международна репутация, Марио Хосен концертира по света. Преподава у нас и чужбина.Той е почетен професор по цигулка на НБУ и гост-професор в Япония, със завидна преподавателска кариера и студенти – носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия.
Проф. Волфганг КЛОС ( виола) е носител на огромен брой награди в конкурси, съчетава уменията на солист със силна обвързаност към педагогическите и социално-културните въпроси. От 1989 е щатен професор по виола във Виенския музикален университет. През 2003 г. е награден с Великия почетен орден за служба към Австрия. Той свири на виола от Джовани Батиста Церути, 1780 г.
Проф. Марио КАРБОТА (флейта) e високо оценен от публиката и музикалната критика концертиращ артист. Той свири в Италия, в редица европейски страни, в Близкия Изток, Северна Африка, Азия, Мексико, Канада и САЩ, изнася концерти в едни от най-престижните концертни зали в света. Професор Марио Карбота прави курсове и майсторски класове в университети и музикални академии в САЩ, Европа, Азия и Австралия.
Антон НИКУЛЕСКУ (виолончело) е дългогодишен соло челист на оркестъра на Миланската скала "Театро ала скала" (Милано) и "Театро комунале" (Флоренция). Концертира в най-престижните зали в САЩ. Австралия, Япония и цяла Европа. От 1997 г. е почетен член на болонската филхармония.
Професор Милена МОЛЛОВА е председател на Училищното настоятелство на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – София. Един от доайените на българската клавирна школа и  пианист с изключително активна концертна дейност. Проф. Моллова е един от видните обществени деятели в областта на българската култура, който със своите ярки позиции се нарежда сред най-активните дейци, участващи в дебата за развитието на съвременната ни култура, на музикално образователните институции и перспективите и философията на съвременното музикално изкуство и образование.
Проф. Лусиано Гонзалес Сармиенто (музиколог) Основава и ръководи 5 години Педагогическия институт за изкуство в СЕК (Мадрид 1972-1977), където реализира обширна изследователска дейност в сферата на музикалното образование, музикотерапията и психологията. Преподава в голяма част от университетите и консерваториите в Испания. Автор е на „Тетрадки за детска клавирна музика“ и други.