Хората от Равнец подкрепят плана на Константин Бачийски за безмитна зона с карго летище
Хората от Равнец подкрепят плана на Константин Бачийски за безмитна зона с карго летище
Те ще изразят подкрепата си за него на предстоящата сесия на Общински съвет – Бургас в края на август

Жителите на Равнец искат летището в авиобазата да бъде съхранено като част бъдещата Свободна безмитна зона с карго летище в рамките на „Плана Бачийски“.  Те ще изразят подкрепата си за него на предстоящата сесия на Общински съвет – Бургас в края на август.
Концепцията за зона „Равнец“ им беше представена лично от общинския съветник - Константин Бачийски. Той и негови съмишленици като Христо Симеонов, Бисер Русимов и Иван Иванов се срещнаха с представители на няколко поколения жители на селото. 
По време на срещата, Бачийски разясни разликите между изграждане на 66-я поред в България Индустриален парк в Равнец, каквото е намерението на Община Бургас и неговият проект за Свободна безмитна зона с карго летище, който е без аналог в Югоизточна Европа.

Бачийски


Проектът на Бачийски обаче има риск да бъде „осакатен“ с най-голямото му предимство пред международните компании - летището.
На редовната сесия на Общинският съвет на 27 август ще бъде обсъден и гласуван ПУП /Подробен устройствен план/. Той предвижда отреждане на пистите на бившето летище в терен за спортна инфраструктура и озеленяване. Освен това в проекта на Общината са заложени парцели за строителство на производствени сгради, без спазване на изискването от нормативната уредба за отстояние на обектите от пистите  на 60 и 75 метра, т.е ще бъдат нарушени зоните за сигурност, сподели притесненията си Константин Бачийски.
С унищожаването на пистите, Равнец трудно ще привлече световните инвеститори, които вече проявяват интерес към проекта на Байчиски и са направили запитвания за него пред държавата.
От другата страна, приемането на ПУП-а на общинската сесия ще даде възможност Община Бургас да реализира проекта си за Индурстриална зона. Тя обаче ще бъде 66-та поред в България, което трудно ще накара сериозни компании да стъпят в Бургас.