Експерти искат спешна паспортизация на дюните, отдавани на концесия
Експерти искат спешна паспортизация на дюните, отдавани на концесия / netinfo

Дюните по Южното Черноморие се унищожават, заради прекомерна гъстота на плажуващите, нерегулирания достъп до тях на туристи, АТВ-та и автомобили. В част от дюнните местообитания липсват указателни табели или са премахнати. Пясъчните дюни драстично са влошили своето състояние, което обаче трудно може да се контролира заради липсата на картотекиране и паспортизация в концесионните договори. Това са само част от констатациите от провелия се в Царево специализиран семинар, свързан с опазването на дюните.
Той се провежда в рамките на международния проект Be Natur на ДПП „Странджа", свързан с по-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000.
Лектори на семинара, организирано от Сдружение „Фар", бяха експертите от Софийския университет и БАН доц. д-р Росен Цонев и гл.ас. Чавдар Гусев, които на място се запознаха участниците със своите констатации за състоянието на дюните комплекси по морето.
Посочено бе, че най-тежко е състоянието на дюните на плажовете Бутамята и Липите в Синеморец, както и тези по Косата на устието на р.Велека.
Като мерки за защита на дюните експертите посочиха, освен задължителното присъствие на информационни табели, така също поставянето на скари, по които туристите да минават и специални ограждения.