До две години стотици деца могат да останат извън детските градини в Несебър, алармира кандидатът за кмет на ГЕРБ Златко Димитров
До две години стотици деца могат да останат извън детските градини в Несебър, алармира кандидатът за кмет на ГЕРБ Златко Димитров / netinfo

За 500 деца в община Несебър в момента няма свободни места в детските градини, а заради увеличаването на раждаемостта проблемът ще се задълбочи сериозно през следващите две години, алармира кандидатът за кмет на ГЕРБ Златко Димитров. В момента децата в община Несебър във възрастовата група за детска градина са над 1700, а местата в ОДЗ-тата са 1230.
Анализът на броя на местата в общинските детски заведения към средата на 2015 г. показва, че капацитетът е почти изцяло запълнен в гр. Несебър. Единствено в ОДЗ „"Калина Малина" има свободни 5 места за деца родени през 2009 г. Детските заведения в гр. Свети Влас и с. Равда са с изцяло запълнен капацитет за всички възрасти. Единствено свободен капацитет има в някои села на общината, като Гюльовца, Кошарица и Тънково.
Според официалната справка на Националния статистически институт през 2013 година в общината са родени 318 деца, през 2014 година - 329, а само до средата на 2015 - над 200. В същото време темпът на изграждане или разширяване на детските градини в общината е значително по-нисък от този раждаемостта. Това означава, че ако не бъдат взети спешни мерки за изграждане на нови детски градини или разширяване на съществуващите, стотици деца ще останат без място. Проблемът се задълбочава допълнително по време на активния туристически сезон, когато работещите на сезонен принцип в общината също имат нужда от временно настаняване на децата си в детски градини.
"Еднократната помощ при раждане на дете от 2000 лева е хубаво нещо. Но е изключително важно тази мярка да е част от цяластна програма за осигуряване на помощ при отглеждането на деца, ключов момент, в която е осигуряването на места в детските градини", категоричен е Златко Димитров. "Освен това трябва да се помисли и за мерки, които да гарантират, че тази помощ не е изкуствен стимул за родители, които не са готови да поемат грижата за едно новородено дете в дългосрочен план.", коментира той.
Екипът на кандидатът за кмет на ГЕРБ за община Несебър има разработен модел за решаване на проблема и чрез привличане на европейски средства по Програмата за развитие на селските райони.

 

местни избори 2015