Историческият опит на Цанко Цанков е на 17 юли
Историческият опит на Цанко Цанков е на 17 юли / пресцентър
Цанко Цанков много силно иска да бъде първият човек, преплувал Бургаския залив от край до край. Това заяви днес самият той на пресконференция в Общинска администрация. Историческият опит ще бъде на 17 юли (сряда). Началото е в 6 сутринта от нос Емине, а финалът на Маслен нос след дванадесет часа, но това зависи от атмосферните условия.  

Разстоянието е 44 километра и 700 метра. То е с 11 километра по-дълго от маршрута на преплуване на Ламанша от Франция до Великобритания. „Досега са изминавани най-много 30 километра близо до руското крайбрежие. В подготовката си получавам съвети от нашия най-опитен и титулован плувец в открити води Петър Стойчев, за което съм му благодарен“, обяви Цанков.

Той благодари за подкрепата и на Община Бургас. "Всички институции са ангажирани, за да постигнем нужната координация на високо ниво. Най-важна ни е безопасността на Цанко, но аз вярвам, че в негово лице ще покажем силата на бургаския дух. Желая му успех!", заяви кметът Димитър Николов. 31-годишният Цанко Цанков тренира за издръжливост от една година.

Цанко е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен сребърен медалист от световно първенство по плуване за ветерани, сертифициран майстор на спорта в много дисциплини, печелил е маратона „Света Анастасия-Моста“. Той се нарежда под номер 3 във вечната българска ранглиста на 100 метра съчетано плуване. Пред него са само Михаил Александров и Антъни Иванов.