/ netinfo
Аналогово гласуване държи българите зад граница изолирани, смятат от местното ръководство
„Да България“: Електронното гласуване е заплаха за управляващите
100604
„Да България“: Електронното гласуване е заплаха за управляващите
  • „Да България“: Електронното гласуване е заплаха за управляващите
Българите зад граница остават изолирани, чрез аналогово гласуване. Процесът за над 2 млн. наши сънародници, които искат да гласуват, е изключително тромав. Тези хора са напуснали страната, недоволни от управлението.

Машинното гласуване да бъде отложено, гласуваха депутатите

Властта няма интерес да улесни избора им
. Това обяви в ефира на „Дарик“ Димитър Найденов, член на местната структура на „Да България“. Той, заедно с областния председател Владимир Дуков, аргументираха исканията на партията за въвеждането на електронен вот.

Според тях, това ще улесни не само българите в чужбина, но и живеещите в страната. Ползите: прозрачност, обективна статистика и пресичането на порочната практика за купуване на гласове. Според Дуков, съвременните технологии не са опция само за младите, но и за образованите хора на всяка възраст.

„Моите наблюдения са, че пенсионерите са не по-малко активни със смарт устройствата. Нашият избирател е информираният българин. Такива са хората, които трябва да участват в демократичния избор на управляващите“, допълни Дуков. 

По думите на Найденов пък България не е бананова република и го доказва със световно признати специалисти в IT сектора. Така, според него, причините за липса на е-гласуване, остават единствено политически и корупционни.

„Електронният вот ще пресече продавачите на гласове. Избирателите ще могат да решат сами – дали да гласуват по съвест. Лошото е, че темповете на развитие на технологиите са много бързи, а човешкият морал се развива бавно“, каза Найденов.  
 

Христо Иванов, "Да България": Комуникацията с държава би могла да става само чрез телефон


Двамата са категорични, че за да се развива страната ни успешно е наложително въвеждането на електронно управление. Това би имало най-голяма полза за бизнеса, който е двигател на икономиката. „Така бихме могли да спестим до 70% разходи за бизнеса, бихме намалили значително административната тежест“, коментира Дуков.

Като лош политически пример за електронно управление, Найденов посочи въвеждането на електронните винетки и новите фискални устройства. „Как от днес за утре се направи такава драстична промяна, без продължителна информационна кампания и тестов период за грешки“, запита той.

От „Да България“ са категорични, че страната ни трябва да е адекватно представена в Европейския парламент. "На човек може да му стане неудобно, ако погледне в социалните медии, личностите, които ни представляват в момента. Нашите кандидати са много сериозни и ерудирани специалисти с модерна визия за управление". 

Цялото интервю с Владимир Дуков и Димитър Найденов, чуйте в звуковия файл: