Български проект се бори за наградата на NASA!
Български проект се бори за наградата на NASA! / Бургаски Свободен Университет

 

Българският проект „ROBO-FABRIC” е сред първите пет, които се борят за наградата на американската космическа агенция NASA. Гласуването по интернет приключва след броени часове, така че можете да помогнете на идеята на Бургаския свободен университет да продължи за Голямата награда. Ето историята на големия пробив:

Участниците в работата са IT ентусиасти – преподаватели и студенти от Бургаския свободен университет. „ROBO-FABRIC” се класира за финала след като спечели престижната награда на публиката в Бургас по време на международното техническо състезание NASA Space Apps Challenge 2015, на 11 и 12 април. Нашите изследователи са единствените българи, допуснати до Топ 15 от цял свят. Целта е те да достигнат до Топ 5 и така да прославят техническата мисъл в нашата страна.

Проектът „Фабрика за роботи” се състои от няколко устройства: екструдер, с който е рециклирана използвана пластмаса от стари клавиатури и е произведен материал за 3D принтер. С него са отпечатани шаси и колела на роувър, който е базиран на GHI Electronics .NET Gadgeter хардуерни модули и е програмиран посредством технологиите на Microsoft: платформата Microsoft Micro.NET Framework и езика за програмиране C#. За повече информация посетете сайта  http://dev.bfu.bg/robofabric/

Подкрепете  ROBO-FABRIC на интернет страницата на НАСА https://2015.spaceappschallenge.org/award/#peopleschoice. Там намерете българския проект и натиснете "Vote". Крайният срок е 6 часа на 4 май, българско време.