Бургазлия с идея за хранителна банка в града
Бургазлия с идея за хранителна банка в града / netinfo
Бургазлия излезе с идея за хранителна банка в града
81554
Бургазлия излезе с идея за хранителна банка в града
  • Бургазлия излезе с идея за хранителна банка в града

Хранителна банка или „щедър хладилник", подобно на този в столицата, да се създаде и в Бургас, предлага ресторантьорът Христо Пехливанов. Той е готов от ежедневните порции храна в заведението си да отделя за гладуващи.
„В края на деня винаги остават количества пресни продукти и готови ястия, които се унищожават. Те могат да се даряват за хората неравностойно социално положение. Услугата е безвъзмездна. И ако това се регламентира, ще осигурим храна за много нуждаещи се", каза Христо Пехливанов.
Според него, Бургас даже се е забавил малко в реализацията на такъв проект, който в национален мащаб съществува от 2012 година, чрез активността на фондация.
Бизнесменът е убеден, че както той така и други собственици на заведения помагат на отделни хора, които отиват при тях за помощ. Затова предлага около идеята да се обединят повече ресторанти и тя да се популяризира, така че хората в нужда да знаят къде, кога и какво могат да получават всеки ден. Вдъхновила го новината за инициативата „Ако си дал" на Стефан Чолаков.
„Хубаво ще е всеки, който има възможност, да дава своя дан към обществото. Пътувал съм много по света и ми е направило впечатление, че този модел на гражданска и морална отговорност не е новост в развитите страни. Нещо повече - в нашата история има достатъчно примери. В Бургас няма човек, който да не е чувал за дарителите Баба Ганка и Коджакафалията. Евлогий и Христо Георгиеви са изградили Софийски университет, Васил Априлов е създал училище... Ние като представители на дребния бизнес в Бургас, не можем да се сравняваме с големите благодетели, но можем да дадем своя скромен принос към съгражданите ни в трудно положение. Надявам се, че община Бургас би подкрепила идеята и би съдействала за нейната реализация", каза Христо Пехливанов.
За вдъхновението, възможността идеята да се реализира и за добрия пример, чуйте в звуковия файл от Христо Пехливанов: