Бургас иска помощ за брегоукрепване
Бургас иска помощ за брегоукрепване / Пресцентър

Кметът Димитър Николов изпрати искане за държавна помощ до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за пари за брегоукрепване в околностите на квартал Сарафово и парк "Росенец". Там са регистрирани свлачищни процеси в територии, които са държавна собственост.

Свлачища и абразия действат на бреговия склон от Бургаски солници до нос Лахна. Целият участък попада  в урбанизираната градска територия. Оттам редовно преминават пешеходци и велосипедисти. Лошото състояние на терена и опасността от свличане на земни маси застрашават здравето и живота на хората.

Другата опасна зона е Отманлий. Там също е регистрирано локално свлачище, развито чак до брега и са нужни спешни мерки за укрепването му. Обилните дъждове през последните месеци и силните вълни доведоха до засилване на процесите по разрушаване на брега, отнемане на части от пясък и скална маса.

Община Бургас ще предостави всички налични данни от проверки и замервания, предвиждания на устройствени планове, инвестиционни проекти за обекти на техническата инфраструктура в контактните зони, с цел максималното ускоряване на процеса по реализация на мероприятията в тези територии.