Близо милион дава концесионерът на подземния паркинг за храма
Близо милион дава концесионерът на подземния паркинг за храма / Станимир Димитров
Близо милион дава концесионерът на подземния паркинг за храма
54398
Близо милион дава концесионерът на подземния паркинг за храма
  • Близо милион дава концесионерът на подземния паркинг за храма

600 хиляди лева е инвестирал концесионерът на подземния паркинг на пл. „Кирил и Методий" в укрепването на едноимения храм в центъра на Бургас. Финансирането на продължаващите денйности за стабилизиране на най-голямата църква продължи.

Това каза днес изп. директор на „Глобъл Технолоджи" - Петко Захариев, който представлява фирмата концесионер.
Според него след като приключи укрепването храмът ще стане още по-стабилен и сугурен. До момента на района са направени общо 6 геоложки проучвания.
Захариев представи документ за редовно плащаните концесионни такси към община Бургас. В началото на седмицата общинските съветници от партия НФСБ входираха докладна записка, в която настояват за прекратяване на концесионния договор, заради рушащата се църква и нередовните плащания на таксите.
"Плащаме си редовно и работим активно по укрепването на храма. Концесията няма да бъде прекратена", заяви изп. директор на фирмата концесионер.

По думите на проф. Божидар Божинов, който е съпроектант и отговорник по спасяването на сградата, от два месеца там не са се появили никакви пукнатини. Това според експертът доказвало, че действията по изолиране на причините за напукването на храм „Св. Св. Кирили и Методий" са ефективни.

"Проблемът е само в църквата. Сега са направени на четири нива анкери, както е било в първоначалните проекти", обясни още професорът по геотехника.

Повече за направеното за храма и изграждането на подземния паркинг, чуйте в звуковия файл от проф. Божинов и концесионерът Петко Захариев: