Близо 1400 платформи за щъркелови гнезда са сложили от EVN
Близо 1400 платформи за щъркелови гнезда са сложили от EVN / netinfo

233 нови платформи за гнезда на щъркели по стълбове от електроразпределителната мрежа е осигурило електроразпределителното дружество EVN. С това общия им брой става 1358. Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често те са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Инициативата на EVN България за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ).

Общо за периода от 2009 г. до края на 2013 г. дружеството е монтирало също и 2414 защитни изолатори. С монтирането на изолаторите се намалява вероятността от смъртни случаи на птиците, кацащи на електропроводите. Заедно с това се намалява и риска от аварии по мрежата и прекъсване на захранването за клиентите.