Николай Ненчев, лидер на БЗНС и министър на отбраната в кабинета Борисов 2
Николай Ненчев, лидер на БЗНС и министър на отбраната в кабинета Борисов 2 / Снимка: Лалка Димитрова
Премиерът да прекрати договора с Русия за ремонт на изтребителите
Сигурността е силно увредена
99160
Сигурността е силно увредена
  • Сигурността е силно увредена
Българското правителство да изгони незабавно руски разузнавачи и шпиони. За това призова от Бургас днес бившият военен министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев.

„Средата за сигурност е силно увредена. Виждате, какво се случва в Холандия-изгониха четири посланици разузнавачи. Днес подобна инициатива има и в Германия. България трябва да бъде част от ЕС и да съблюдава строго всички решения и действия, които се предприемат в този смисъл. Защото те пряко засягат нашата сигурност", заяви той. И допълни: "Ние получихме ние получихме тяхното уверение за няколко руски шпиони, но те поискаха и повече доказателства. По отношение на опита за убийство на семейство Скрипал, доказателствата са безспорни, беше разкрита и самоличността на руските агенти...В този смисъл аз очаквам конкретни действия от българското правителство”

Лидерът на БЗНС се обърна и към премиера Бойко Борисов и настоя министър-председателят веднага да прекрати договора с Русия за ремонт на нашите изтребители. „Притесняват ме тези ремонти на нашите самолети в Русия. Не виждам логика в това решение, то не е от полза на България. Приветства изключително много офертата на САЩ, които ни предлагат да вземем под наем между 8-10 броя изтребители F 16 - блок 72, Viper от поколение 4 плюс”, каза той.

Според Ненчев: “С техните самолети ще бъдем най-модернизираната армия на Балканите. В момента сме в неизгодна позиция спрямо нашите съседи. Имаме нужда от тези самолети, защото те ще гарантират националните ни интереси, ще са от полза за летците ни, а и ще ни излезнат по-изгодно. Изборът е и стратегически“.

Какво каза в Бургас Николай Ненчев, чуйте в звуковия файл: