Безплатни проекти за рибарите
Безплатни проекти за рибарите / netinfo
Безплатни проекти за рибарите
20503
Безплатни проекти за рибарите
  • Безплатни проекти за рибарите

Проектите по Оперативната програма за рибарство и аквакултури ще бъдат изработвани безплатно от държавни чиновници. Това е идея на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, която той съобщи на среща в Поморие с еврокомисарите Антонио Гутиерес и Стефанос Самарас

Тъй като един от проблемите на потенциалните получатели на европари по програмата за рибарство е, че няма кой да изработва адекватни и точни проекти, министър Цветанов ще издаде заповед, те да бъдат правени от Националната служба за съвети в земеделието.

Проблем, обаче, е, че в сегашните условия на криза, банковите институции не отпускат кредити за допълване на сумата, получена по проект от Европейската Оперативна програма. По такъв начин, няма как европарите да бъдат усвоени.

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е провела няколко срещи с банки, за да опита да ги убеди да бъдат по-снизходителни в раздаването на кредити за тази цел. Тези разговори са приключили безуспешно.

Бъдещето на рибарските пристанища у нас ще бъде решено до края на август, каза още министър Валери Цветанов. Всичко ще бъде прехвърлено на 100% държавно предприятие, което ще отдаде собствеността на определени дружества по места.

В тях ще влизат общинската власт, бизнеса и държавата. Дружествата ще имат изключителна разпоредителна власт и ще решават проблемите по места, както намерят за добре. По такъв начин, уточни министърът, няма да има конфликт на интереси между туризъм и рибарство.