БДЗП: Продължава бракониерството в защитените територии
БДЗП: Продължава бракониерството в защитените територии / netinfo

Използването на забранени от закона средства за лов и бракониерство в защитените територии е констатирано по време на среднозимното преброяване на водолюбивите птици. Някои от екипите на БДЗП са констатирали и отстрел на видове, които са защитени от българското и международното законодателство, за което са сигнализирани отговорните органи-съобщиха от екоорганизацията.

9 екипа на БДЗП от над 20 души са участвали в преброяването на водолюбивите птици по Черноморското крайбрежие от с. Резово до нос Емине, Бургаските влажни зони и водоемите във вътрешността на областта. По-восока концентрация на птици е отбелязана в крайморските езера - Атанасовско, Мандра и Вая. Най-масово срещания вид е кафявоглавата потапница с 9304 екземпляра, следван от белочелата водна кокошка – 8547 и голямата белочела гъска – 4888 екземпляра. Като по-интересни наблюдения могат да се споменат качулат корморан и гривести рибарки по южното черноморие, тръноопашатите потапници в ез. Вая, Морски орли и др.

След окончателната обработка на резултатите те, ще бъдат публикувани на уеб страницата на БДЗП в началото на месец февруари.