Б.Борисов: Правителството носи вината за блокираните пари
Б.Борисов: Правителството носи вината за блокираните пари / Sofia Photo Agency

“ГЕРБ е “за” взимането на оставката на президента, но това няма да промени нищо в държавата, защото виновник за блокираните средства е правителството”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Бургас. Той присъства на кръгла маса по проблемите на водния сектор в България организиран от ГЕРБ със съдействието на Фондация “Ханс Зайдел”.

Борисов акцентира върху претенциите на партията му към Георги Първанов, като открои вината на президента за конструирането на коалицията и стремежа тя да бъде запазена. Според него обаче, парите от Брюксел ще бъдат спрени заради некомпетентност, липса на всякакъв потенциал и корупция, за което вина имат министрите. Блокирането на средства от ЕС означава липса на доверие в България, коментира още лидерът на ГЕРБ и повтори призива си от вчера премиерът Станишев сам да предизвика предсрочни избори.

Бойко Борисов обаче, призна притесненията си ако те станат факт. ”Защото, някой трябва да облокира после тези средства, а затова трябва да сме подготвени“ -коментира още той.

Лидерът на ГЕРБ отхвърли идеята за масови протести в страната заради спрените средства по фондовете, защото според него българинът вече няма съпротивителни сили и заедно с всичко съсипано в държавата е разбита и вярата на хората, че могат с протести да променят статуквото.

По време на кръглата маса стана ясно, че България има корупционен индекс в сферата на водния сектор 4.1, при максимум коефициенти 0. Заедно със страната ни са Хърватска и Турция, след нас е Албания която е с индекс 2.9, според проучването направено по поръчка на ООН за световната корупция в сектора.