30 години школа по батик в Бургас
30 години школа по батик в Бургас / Станимир Димитров
30 години школа по батик в Бургас
26153
30 години школа по батик в Бургас
  • 30 години школа по батик в Бургас

По повод 30-годишнината на първата Бургаска школа по батик, със своя колекция в града ще гостува  Габровският дом на хумора и сатирата. 30 батика ще бъдат изложени в художествената галерия „Петко Загорски” на 18 февруари 2010, а началото на изложбата ще бъде съпътствано от спектакъл, в който със свои изпълнения ще се включи Хайгашот Агасян.

В галерията ще бъде показан и 7-минутният филм за бургаската школа  -  „Конче с панделки” на режисьора Адела Пеева, сниман през 1992 година, сподели ръководителят на школата Златка Бобева. Колекцията от картини, която ще гостува в Бургас е показана в Дома на хумора за първи път преди близо 30 години, а през 1989 г. е била подарена на музея от Бургаското училище по батик.

Техниката е много древна, според някои – на повече от две хиляди години, и води началото си вероятно от индонезийските острови. Днес с батик се занимават по цял свят и създадените чрез тази техника изделия са истински произведения на изкуството. На пръв поглед, процесът не е сложен. Необходимите неща са четири: восък, текстилна тъкан, багрила и желание. Разтопеният восък се нанася върху тъканите преди те да се потопят в боите. Местата, покрити с восък, не поемат боята. Ако авторът желае да оцвети тъканите в няколко цвята, тогава е необходимо да повтори процедурите по багрене, сушене и нанасяне на восъка, докато получи желания ефект.

Бургаската школа по батик е взела участие в множество национални и международни фестивали и изложения, дарителската дейност, плод на която е и колекцията в Габрово, самостоятелните изложби в България, Чехословакия, Русия, Зимбабве, Македония, Австрия, Япония, Словения, Гърция, Турция.

Чуйте още от Златка Бобева в звуковия файл: