Закриват „Малешево пее и танцува” с награждаване на победителите
Закриват „Малешево пее и танцува” с награждаване на победителите / netinfo
Рекорден брой изпълнители и състави участват в петото издание на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”, който по традиция се провежда в най-голямото село в община Струмяни – Микрево.

Близо 4000 самодейци от 12 държави се надпяват на откритата сцена в Микрево в продължение на три дни. Форумът ще бъде закрит тази вечер с награждаване на победителите в отделните категории.

С нелеката задача да отличи най-добрите певци, танцьори и инструменталисти се е наело 9-членно жури, тази година за пръв път с международно представителство в състава си, поясни кметът на община Струмяни Валентин Чиликов.

Ще бъдат връчени награди за традиционен и обработен фолклор, както за танцово и инструментално изпълнение. Статуетки, плакети и грамоти ще получат най-добре представилите се самодейци на тазгодишния фестивал.

Голямата награда ще предостави фондация „Старата България”, която е съорганизатор на форума. Още едно отличие осигурява фондацията – за принос в опазване на фолклорните традиции.

Предвидени са награди от министър-председателя Сергей Станишев, под чийто патронаж се провежда събитието, както и от кметовете на Струмяни и Микрево. Фестивалът е с конкурсен характер и основната му цел е събере, съхрани и популяризира фолклорното танцово и певческо изкуство, заяви Валентин Чиликов.

За закриването на фестивала, в Микрево се очакват официални чуждестранни делегации, представители от кабинета на премиера Сергей Станишев, народни представители от Благоевградска област, кметове от региона, както и многобройни любители на фолклорното изкуство.