Владимир Димитров и четирима кметове представляват Пиринско в Регионалния съвет за развитие
Владимир Димитров и четирима кметове представляват Пиринско в Регионалния съвет за развитие / netinfo
Областният управител Владимир Димитров и четирима кметове ще представляват Пирински регион на заседанието на Регионалния съвет за развитие, което ще бъде насрочено до две седмици.

Според Закона за регионалното развитие управителят на Благоевградска област участва по право, като за делегати трябва да бъдат избрани общо четирима градоначалници, поясни Владимир Димитров по време на заседание на Областния съвет за развитие, проведено в Калъпчиевата къща.

Досега в Регионалния съвет членуваше кметът на община Струмяни и председател на Сдружението на югозападните общини – Валентин Чиликов, който отново е включен в състава. Новоприетите членове са кметовете на Петрич – Вельо Илиев, на Кресна – Илиян Кръстев и на Сатовча - Арбен Мименов.

На Регионалния съвет ще бъде обсъдена иновационната стратегия на Югозападния район за планиране, като за участие в заседанието е поканен и премиерът Сергей Станишев.

Регионалната стратегия на Югозападния район, която е първа по рода си в страната, е подготвена съвместно със столичната фондация „Приложни изследвания и комуникации”. В нея всяка от включените области – Благоевград, Перник, Кюстендил, София град и София област, са представили свои планове за развитие.

Акцент в благоевградската стратегия са възобновяемите енергийни източници. Идеята е съвместно с фондацията да се създаде Център за изследвания, разработка и производство на елементи за всички видове възобновяеми енергийни източници, съобщи областният управител Владимир Димитров.