Вигенин поиска прокуратурата да извърши проверка в МБАЛ-Благоевград
Вигенин поиска прокуратурата да извърши проверка в МБАЛ-Благоевград / Dariknews.bg, архив

Народният представител Кристиан Вигенин поиска от прокуратурата да извърши проверка в МБАЛ-Благоевград. Това се случи от парламентарната трибуна по време на заседание на парламента. „Използвам трибуната на Народното събрание, за да сезирам прокуратурата да извърши пълна проверка на обстоятелствата около смяната на изпълнителния директор и за действията на д-р Митев след поемане на управлението на МБАЛ-Благоевград“, каза червеният депутат.

По думите му д-р Митев, който в момента е изпълнителен директор на най-голямото лечебно заведение в Пиринско, изпълнява длъжността в пълно противоречие със закона. "Ще поемете ли лична отговорност за заобикалянето на законовата процедура или ще предприемете мерки срещу служителите, които са Ви подвели?“, обърна се към министър Москов Вигенин.

Според депутата, избран от благоевградския район, действията на д-р Москов са блокирали възможността в МБАЛ-Благоевград да бъде изградено ново звено по ангиоинвазивна хирургия. „Това е в интерес на частна структура, която предлага същите услуги и е в пряк ущърб на интересите на гражданите на Благоевград и региона.“, завърши Вигенин. Мая Манолова допълни, че уволненията при това ръководство на МЗ в лицето на д-р Москов са достигнали до пандемия. Освободени от работа са били цели семейства, като това се разпростира във всички болници в страната.

На друг въпрос към министър Москов Кристиан Вигенин подчерта, че въпреки твърденията на МЗ, че публичните регистри са налични на интернет-страниците на РЗИ и МЗ, справка показва, че в 15 от тях няма никаква информация за лечебни заведения и самостоятелни обекти, които отговарят на изискванията на Наредба 30.

„В две РЗИ има наличен регистър, който не е актуализиран, а в останалите има данни  за лечебни заведения, без включени самостоятелни обекти и без актуализиране в реално време“, каза още Кристиан Вигенин. Този факт затруднява хората с увреждания, които имат право да ползват лечебни заведения за физикална и рехабилитационна медицина.

В отговор министър Москов благодари за сигнала и зададения въпрос по този проблем. Той допълни, че е взел незабавни мерки да се актуализират всички интернет-страници, за да се улесни достъпът на хората с увреждания до информация къде могат да ползват необходимите им лечебни процедури.