Урдев, Тасков и ГЕРБ-съветници действат срещу избирателите си
Урдев, Тасков и ГЕРБ-съветници действат срещу избирателите си / архив Дарик

Общински съветници от ГЕРБ и сателитната им групичка, в лицето на Димитър Урдев и Радослав Тасков, тенденциозно водят активна медийна атака, с цел да оправдаят неприемането на бюджета за 2010 година, посочва в изявление кметът на Благоевград Костадин Паскалев.

"Ударна групичка сипе неподплатени с факти обвинения, лепи етикети и прави оценки без поне малко да се съобразява с реалността. Вече е ясно и на слепите, че бюджета на Общината за 2010 година няма да бъде подкрепен от управляващото мнозинство на тройната коалиция, при това без аргументи. Няма аргументи, защото на всички заседания на комисиите на Общинския съвет  бяха зададени множество от въпроси с образователна цел. На господата Миленков, Ризов и Роячки бе отговорено в срок от 24 часа, но на заседанията на комисиите не последваха коментари, за оценките на отговорите разбрах от медиите", се казва в изявлението на градоначалника Паскалев.

"Ясна е вече и позицията на тези съветници: Много са приходите. Разходите не са правилно разпределени. Усвояването на средствата по бюджета за миналата година не е законосъобразно. Пак без аргументи, коментира Костадин Паскалев.

"Използвам тази форма на разясняване на позицията си по бюджета защото съветниците от тройната коалиция нямаха уши да чуят, а гражданите имат право да знаят. Проектът на  бюджет за настоящата финансова година е реален и изпълним. Много напрегнат, но при добра организация напълно постижим в кризисната ситуация, в която се намира страната ни. Средствата за образование са достатъчни, въпреки намалените от държавата стандарти за издръжка. Тук само ще припомня, че управляващите се кълняха, че няма да пипат парите за образование. Училищата, детските градини и яслите ще имат добра издръжка и финансиране.  Здравеопазването е подсигурено за настоящата година при действащата нормативна уредба. Социалните услуги  ще продължим да предоставяме в познатия на съгражданите обем и качество, а културните институции ще са подсигурени със заплати и издръжка, но с недостатъчни  средства за нови постановки", отчита се кметът Паскалев.
Програмата за инвестиции на общината е разработена в четири основни приоритета:
1.    Завършване санирането на детски ясли, градини и училища. Създаване на значително по-добри условия за отглеждане и възпитание на децата на Благоевград.
2.    Продължаване реконструкцията на ВиК мрежата и изграждане на нова в четвърти микрорайон, както и изграждане и реконструкция на уличната мрежа от центъра към кварталите чрез усвояването на средства по вече спечелени проекти. Реконструкция на пътя до с.Изгрев и Новите гробища. Изграждане на кръгови кръстовища при пазара и ЗМК.
3.    Обновяване на сградния фонд на всички социални институции и изграждане на нов дом за стари хора в Старо Струмско.
4.    Превръщане на Благоевград в уютно място за живот и почивка чрез обновяване на зелената система на града и изграждане на нови паркови зони в Струмско и Еленово. Повишаване качеството на чистотата в общината.
Предвидени са средства за кандидатстване и по структурните фондове за енергийна ефективност, целящи газификация на образователните и социални институции, както и обновяването на спортния интернат. Разработваме проект за реконструкция и изграждане на паркова зона Ловен дом, Зоопарк и Розариум.
Какво против това имат съветниците? Аз не намирам и в дискусиите не намерих разумни аргументи. Не вярвам и мислещите хора да намерят такива, не за нещо друго, а защото предложенията са съответстващи на интереса на гражданите да живеят в по добра среда и  да получават за себе си и децата си по-добра публична услуга.
"Случи се нещо друго. Демонстрация на обидна подозрителност, на отношение към администрацията като към престъпници. Въпроси показващи недоверие и мнителност, а в някои случаи и некомпетентност. Сега се коментира възможността да свалят от бюджета средствата предвидени за училищата и градините, тези за зелената система и кръговите кръстовища и да се включат нови обекти. За разлика от съветниците, аз ще призная, че имат право да искат още и още. Такова право имат и съгражданите ни. Най вече те. Те имат обаче право и да питат, защо след като административния съд в Благоевград реши, че част от съветниците неправомерно ползват на безумно ниски цени общинска собственост и я преотдават, не вземат да я върнат на общината,  като са толкова загрижени за приходите? Защо след като са собственици на футболния клуб, гласуват срещу инвестициите в материалната база за спорта? Нямат ли деца, та искат да не се обновят училищата и градините? Не искат ли града да е чист и зелен? Колкото до поръчките, уважаеми господа, задайте си въпроса, има ли друга община, която обявява даже малките обществени поръчки на сайта си и вместо по три на търговете се явяват по дванадесет фирми, е може би не на съветниците?", пита Костадин Паскалев.
"По-полезни за благоевградчани щяха да са усилията на съветниците от управляващата коалиция, ако бяха насочени към реална подкрепа на исканията на кмета на общината за финансиране на важни за Благоевград проекти. 
Ясно е, че съгласно закона съветниците са в правото си да вземат решение, в съответствие със собствените си убеждения и морал", се сочи в пълния текст на кметското изявление.