Учебно пътуване до природни и национални паркове в бившата Югославска република
Учебно пътуване до природни и национални паркове в бившата Югославска република / netinfo
Българска фондация Биоразнообразие организира учебно пътуване до защитени природни територии в Република Хърватска. Участваха повече от 30 души от района на Национален парк „Пирин”, Природен парк „Странджа” и Западна Стара планина. Групата включваше хора, които се занимават със зелен бизнес, представители на държавни институции, неправителствени организации и читалища. Участниците имаха възможност да обменят опит и да научат повече за ползите от съчетаването на опазването на околната среда и устойчивото използване на природните ресурси в Хърватска, включително възможности за развитие на зелен бизнес.

В програмата са включени посещения в природните паркове "Лойнско поле" и "Велебит" и Национален парк "Плитвички езера".

В природен парк "Лойнско поле" усилията на дирекцията са насочени освен към опазването на биоразнообразието на най-голямата заливаема долина по средното течение на Дунав и към съхраняване на традициите – възстановяване на стари дървени къщи и запазване на местни породи.

Програмата в "Велебит" включва посещение в малки работилници за производство на сувенири и продукти от дърво – бъчви, столове, маси, музикални инструменти. Няколко воденици, разположени в непосредствена близост до най-дълбокия карстов извор на Балканите, също са предоставили възможност за съхраняване на местни занаяти – там жените все още изработват ръчно прекрасни вълнени изделия. Сиренето и кашкавалът, произвеждани в мандра на територията на парка, бяха изключително вкусни и „истински”.

Национален парк "Плитвички езера" се характеризира с поредица от езера, разположени в живописен каньон, осеяни с множество водопади.