Фестивал в село Делчево
Фестивал в село Делчево / Снимка: Община Гоце Делчев
Живописното село Делчево за поредна година ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който тази година ще се проведе на 23 и 24 юни /петък и събота/. Основен организатор на фестивала е община Гоце Делчев.

Програма в първия ден – петък, ще започне в 17.00 часа със състезание по колоездене.  По-късно малки и големи ще могат да се включат в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”. 
 

Фестивал в село Делчево
Снимка: Община Гоце Делчев


Съботният ден ще започне с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”. След това се открива ателие
„Изработване на еньовски венци”. И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят, ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево ще има и още едно ателие – по грънчарство. Освен това, ще бъдат разкрити някои магически еньовски тайни за билките, ще бъдат дадени интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“.

Специален гост на фестивала тази година ще бъде топ-готвачът Лео Бианки. Той ще сготви на мегдана в селото вкусни италиански специалитети, подправени с много билки.

И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

В традиционната Еньовска фолклорна палитра, която ще започне на мегдана по обед, ще участват Танцова формация „Неврокопчанче“ с ръководител Костадин Гьоргов и Даниела Георгиева.

Вечерта за всички любители на съвременната българска музика е специалното участие на певицата ДАРА. Концертът на популярната певица и участничка в шоуто Х фактор започва в 19.00 часа и ще бъде на площада в село Делчево.