Със 156 000 лева укрепват дигите на Струма
Със 156 000 лева укрепват дигите на Струма / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

156 000 лева са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за укрепване дигите по поречието на река Струма, в района на Симитли.

С парите ще бъдат възстановени опасни участъци по поречието на Струма, тъй като има реална опасност за масивно свлачище на главен път Е-79 заради преливане на реката, при предстоящото активно снеготопене.

До края на седмицата започват дейностите по засипване и укрепване на Струма, съобщи зам.-областният управител в Благоевград Георги Баханов.

Баханов днес лично инспектира застрашения от срутване район при Симитли. 3 600 кубически метра земна маса и скални материали ще бъдат засипани на рисковия терен. В Областно пътно управление вече са изготвили план-сметка за укрепителната дейност. Към момента това е единственият критичен участък на територията на Благоевградска област, информираха от кабинета на областния управител Костадин Хаджигаев.

Паричната сума е отпусната на МРРБ по време на извънредно заседание на Междуведомствената комисия, свикана днес от премиера Бойко Борисов. С дадените от държавата 156 000 лева ще бъдат изплатени разходите за аварийни работи по съоръжения и опасни участъци от Републиканската пътна мрежа в Благоевградско.

Отделно от сумата за укрепване дигите по река Струма, Междуведомствената комисия, ръководена от вицепремиера Цветан Цветанов, отпуска и по 10 000 лева на всички областни управители в страната за осъществяване на контрол и предприемане на аварийни работи по язовирите и други водоеми.