Студентите гласуват само с лична карта наесен
Студентите гласуват само с лична карта наесен / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

За първи път на изборите за местна власт през октомври бюлетините ще са с преференциален вот за общински съветници.

Образец на бюлетината показаха пред медиите в Благоевград днес членовете на ЦИК Александър Андреев и Георги Баханов.

Срещата е част от разяснителната кампания на Централната избирателна комисия с мотото „По-близо до избирателите“.

Право на вот имат български граждани, навършили пълнолетие с постоянен или настоящ адрес на територията на България. За да могат да упражнят правото си на глас те трябва да са регистрирани по постоянен или настоящ адрес в населеното място, където да упражнят правото на глас, 6 месеца преди датата на избора, обясниха членовете на ЦИК.

Студентите и учениците вече ще упражняват правото си на глас по общия ред, единствено срещу лична карта, а не както досега със студентска книжка.

За да бъде валидна бюлетината гласоподавателят трябва да отбележи с "Х" или "V" в квадратчето за партия. Ако има предпочитание към определен кандидат на политическата сила гласоподавателят може да го посочи, като постави знак Х или V в кръгчето.

Бюлетината ще се счита за недействителна, ако бъде поставен знак само в кръгчето. Ако отбележи обаче със знак само квадратчето, бюлетината е действителна и гласът отива при първия в листата на политическата партия.

За лицата с физически увреждания, които не могат да напускат дома си, ще бъдат разкривани подвижни избирателни секции. Община Благоевград ще осигури и транспорт за хората с увреждания, които искат да се предвижат от дома си до съответната избирателна секция.