Студенти от АУБ събират средства за лечението на д-р Данко Ангелов
Студенти от АУБ събират средства за лечението на д-р Данко Ангелов / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

Студенти от Американския университет в България ще изработват ръчно оригами, гривни, обеци, картички, лентички и други изделия, за да съберат средства за подпомагане лечението на общинския съветник д-р Данко Ангелов и сина му Стойчо.

Драматичната съдба на д-р Ангелов и 14-годишния му син Стойчо, които са със злокачествено заболяване, трогна студентите в университета, а в инициативата ще вземат участие и преподаватели и служители на АУБ, съобщават от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Изделията ще бъдат пуснати на благотворителна разпродажба в университета следващите дни. Гражданите на Благоевград могат да посетят Централната сграда на АУБ, за да участват в благотворителната акция. Уъркшопът ще се проведе днес от 19:30ч., общежитие „Скаптопара 1”, университетски комплекс „Скаптопара”.

Студентите от Клуба за по-добро общество не за първи път организират инициативи в полза на обществото. Под тяхното ръководство от няколко години се осъществява образователен проект в Дома за деца, лишени от родителски грижи „Св. Николай Мирликийски” в Благоевград. В този проект участват над 20 студенти от университета, които посещават децата в Дома всяка седмица, за да ги учат на английски език и комуникационни умения.

Сред една от най-нашумелите инициативи през изминалата година се нарежда и запознаване на гражданите с два много сериозни проблема за българското общество - домашното насилие и трафика на хора. Тя се реализира благодарение на студенти на университета, членуващи в световната студентска организация „Хора за хората”. Като част от едноседмичната инициатива, която се проведе в Благоевград, студентите организираха редица събития, които целяха да информират гражданите за опасностите, които тези два проблема крият, и за мерките, които жертвите и техните близки трябва да предприемат.

Образованието в американски стил “liberal arts”, което предлага АУБ, подготвя младите хора не само за успешна професионална реализация, но и ги възпитава да бъдат социално отговорни граждани. Университетът винаги е подкрепял и осъществявал инициативи в полза на обществото, както и се е стремял да развива силно чувство за гражданска отговорност у своите студенти. АУБ се гордее със своите активни и социално ангажирани студенти, които са част от една уникална общност, представяща 40 държави.