Спаска Митрова спечели попечителство над дъщеря си
Спаска Митрова спечели попечителство над дъщеря си / Дарик - Благоевград, архив

Българката Спаска Митрова е спечелила на последна инстанция в Македонския съд попечителството на детето си. Това съобщи самата Митрова в парламента, която се срещна с групата на „Атака". Евродепутатът Димитър Стоянов заяви, че от партията ще подкрепят и други случаи в Македония.

Спаска Митрова каза, че няма да пречи на бащата да вижда дъщеря си: „След новината още съм много превъзбудена. Това е борба, която се води вече четири години в Македония. Като майка мога да кажа, че детето да се върне при майката след толкова време - справедливостта излезе на яве".

Евродепутатът от „Атака" Димитър Стоянов: „Това е нормалната европейска практика, в такъв случай майката да отглежда детето - така се постановяват решенията. В последния месец Сузана боледува два пъти, което показва, че при бащата няма условия за отглеждането й и много се радвам, че Македонският съд най-накрая започна да практикува европейското право така, както го практикуват другите съдилища. Това е много важен момент за отстояване на българщината в Македония. Ще продължим с останалите случаи, които събираме - със случая Мирослав Резински, с други жалби, които получаваме постоянно. Оттук нататък виждам нова ситуация, която да промени генерално македонската политика на антибългаризъм, която се води там".

След хубавата новина Спаска Митрова призна, че се чувства много развълнувана, защото това е борба, която вече четири години се води в Македония. През юни 2010 г. Митрова, която има и българско гражданство, получи девет месеца условна присъда по дело за клевета, което се води срещу нея в Македония.

През 2009 г. Митрова лежа в македонски затвор почти три месеца за нарушения на бракоразводния й договор, свързани с начина, по който бившият й съпруг посещава дъщеря им. Детето й бе отнето и първоначално настанено в социален дом.

Митрова бе освободена през октомври 2009 г. след неколкократно настояване от български институции.