Шивачки от Гоце Делчев ще ходят на работа с колело
Шивачки от Гоце Делчев ще ходят на работа с колело / © Thinkstock/Getty Images

Работещи в най-голямата шивашка фирма в региона на Гоце Делчев имат възможност да идват на работа с велосипед, подарен им от работодателя.

Инициативата е на собственика Бертрам Ролман, разказа HR специалиста Катя Караиванова. Първите сто велосипеда вече са раздадени на тези, които желаят да използват това по-здравословно и екологично превозно средство. Предстои доставката на още сто велосипеда, след като желаещите са се увеличили.

Тази придобивка е само за живеещите в град Гоце Делчев и село Мусомища работници, като е спазено изискването за безопасност велосипедистите да не излизат на републиканската пътна мрежа. "Няма ограничения велосипедите да се използват само за отиване и връщане от работа, а когато времето е лошо работниците могат да използват автобусите за служебен транспорт", уточни Караиванова.

Когато правили проучване за реализирането на тази идея, попаднали на случай в страната, където работодателят давал стимул от 50 лева на месец, ако работниците използват за транспорт до работното място велосипед, но предприятието в Гоце Делчев е единствената фирма, която подарява велосипеди на работниците си, разказа още специалистката по човешки ресурси.

Велосипедите са специално подбрани за движение в градска среда, да са удобни и за жени, имат кошница за поставяне на дамска чанта или друг дребен багаж. В момента във фирмата се изгражда специален паркинг за велосипеди.