Сезират прокуратурата в Петрич за отказа на Вельо Илиев да освободи Туфчо Сандъкчиев
Сезират прокуратурата в Петрич за отказа на Вельо Илиев да освободи Туфчо Сандъкчиев / netinfo
Лидери на политически партии в Петрич внасят днес сигнал в Районна прокуратура – Петрич срещу отказа на кмета Вельо Илиев да освободи Туфчо Сандъкчиев от заемания пост секретар на общинска администрация.

Сигналът е подаден от лидерите на четири политически партии в южния град – „Български социалдемократи”, БСП, „Зелена България” и Атака.

Възмутени сме от престъпното нехайство на Вельо Илиев, който отказва да освободи дясната си ръка Туфчо Сандъкчиев въпреки разпореждането на министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, коментира за Дарик председателят на партия "Български социалдемократи" Тони Карамфилов.

Предписанието от министър Василев за отстраняването на Сандъкчиев е от средата на юни след подадена жалба от пет политически партии в Петрич. Главният секретар на кметската администрация в южния град заема поста в нарушение на Закона за държавния служител, тъй като има две фирми. Втори мандат Сандъкчиев е съдружник в Събирателно дружество и е начело на еднолична търговска фирма.

Преди време петте партийни организации настояха пред градоначалника Вельо Илиев да уволни доверения си секретар Туфчо Сандъкчиев, но той само разпореди проверка на фирменото му състояние.

Министър Николай Василев е категоричен в предписанието си, че кметът Илиев трябва да приложи в действие разпоредбата на член 107 от Закона за държавния служител, въз основа на която Туфчо Сандъкчиев да бъде отстранен от поста главен секретар, заради конфликт на интереси.

Срещу Сандъкчиев е образувано досъдебно производство за попълване на данни с невярно съдържание, а също и дознание по делото на Кирил Борисов „Гунди”. Той е и главният виновник за добре планираните хаотични избори в Петрич, благодарение на които Вельо Илиев стана кмет за трети пореден път, а в състава на Общинския съвет попаднаха единствено марионетки, обслужващи интересите му, твърдят жалбоподателите.