Разлог
Разлог / Снимка: Община Разлог
 
Проектът на община Разлог „Повишаване на енергийната ефективност на сградите на полицията и пожарната служба в Разлог, с който администрацията кандидатства по ОП „Региони в растеж“,  е одобрен за финансиране. Проектът е на стойност  794 950 лева и включва дейности по усилване конструкциите на двете сгради, изпълнение на цялостни мерки за енергийна ефективност, рехабилитация на топлопреносните мрежи  и изграждане на достъпна среда за хората в неравностойно положение. За сградата на пожарната е предвидено още  и изграждане на соларна инсталация за битова гореща вода.   

Към момента Районното управление в Разлог и РСПБЗН-гр. Разлог са с остарял и амортизиран сграден фонд и ниска степен на енергийна ефективност. Резултатите от Енергийните обследвания показват, че при сегашното състояние на сградите и системите за топлоснабдяване не се осигуряват изискванията за санитарно-хигиенни норми за топлинен комфорт. Проблем са и топлинните загуби и остарялата отоплителна инсталация. Липсата на  достъпна среда за хора в неравностойно положение, включително за хора с увреждания също създава неудобства.

"Това, което най- много ме радва е, че след прилагане на тези мерки за енергийна ефективност служителите в тези две сгради ще имат най- сетне нормални европейски условия за работа, защото това, което е в момента е под всякаква критика", каза кметът Красимир Герчев и благодари на целия екип, работил по изготвянето на проекта. Градоначалникът подчерта, че проектното предложение на община Разлог е класирано на 9- то място от общи 32 предложения