Румънски и гръцки полицаи патрулират в Банско
Румънски и гръцки полицаи патрулират в Банско / МВР

В Банско пристигнаха командированите гръцки и румънски полицаи, които заедно с българските си колеги ще работят в смесени екипи през зимния туристически сезон в курорта. Те бяха представени напресконференция с участието на комисар Георги Костов, директор на полицията в Благоевград, полицейски кестор Димитру Жиану, директор на дирекция „Охрана и ред”, главен комисар  Виорел Тудосе, началник служба в Генералния инспекторат на Румънската полиция и Георги Икономов, кмет на Банско.

В съответствие с постигнатите договорености между ресорните министерства на България, Гърция и Румъния, за изпълнение на дейностите по осигуряване на сигурността на чужди туристи и гости в обслужваната територия от РУП Банско, за времето от 17 декември до 31 март 2013 година, са командировани полицейски служители от съседните две държави.

От името на ръководството на Министерство на вътрешните работи, комисар Георги Костов-директор на областната полиция в Благоевград, приветства чуждите полицейски служители.

"Вече няколко години в най-динамично развиващият се български зимен курорт Банско е традиция да обезпечаваме сигурността и спокойствието на чуждите туристи и граждани с помощта на гръцки и румънски полицаи", каза комисар Костов. Той изтъкна, че практиката от изминалия туристически сезон, а и от предишни години е дала възможност да се обединят предимствата на съвместните екипи между български и гръцки, както и между български и румънски полицаи.

"Присъствието на наши колеги от съседните държави през активния зимен сезон ни осигури възможност за по-лесна комуникация, за получаване на важна и изпреварваща информация на собствен език, спомогна ни да засилим усещането за по-добра защита и повече сигурност у гостите", заяви полицейският директор Костов.

Полицейски кестор Димитру Жиану, директор на дирекция „Охрана и ред”и главен комисар  Виорел Тудосе, началник служба в Генералния инспекторат на Румънската полиция и кметът на Банско Георги Икономов, също изразиха задоволството си от постигнатите съвместни резултати и твърдо заявиха желанието и готовността си това сътрудничество да продължи и за напред.