РИМ-Благоевград се включва в  Европейските дни на наследство
РИМ-Благоевград се включва в Европейските дни на наследство / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

За осма поредна година Регионален исторически музей - Благоевград ще се включи в инициативата Европейски дни на наследство. На 24-и и 25-и септември музеят ще отвори врати за безплатен достъп до постоянните експозиции и временните изложби, съобщи говорителят на културния институт Силвия Домозетска.

Европейските дни на наследството е инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия и има вече над 20-годишна история. Обикновено последния уикенд на месец септември музеи и галерии в цяла Европа отварят врати за безплатен достъп до експозициите и организират специална програма под мотото „Европа – общо наследство”. Активно участват в инициативата над 40 страни от Стария континент. България се включва активно през 1999 г. Целта на движението е през тези дни в обществения живот на континента доминираща да е именно темата за общоевропейското наследство, неговите проблеми, приобщаване към неговите ценности и мобилизиране на ресурси за неговото опазване.

През септември 2003 г. европейската инициатива стартира и в Регионален исторически музей - Благоевград. От тогава всеки последен уикенд на месец септември музеят отваря врати с безплатен вход. На разположение на посетителите, освен постоянната експозиция, са и временните изложби: Скаптопара - Горна Джумая - Благоевград - градът и неговите жители”, „Народно изкуство в Югозападна България - ХIХ-ХХ в.”, Класната стая от нашето недалечно минало”, „Колекция картини на Златю Бояджиев”, „125 години от Съединението на България” и новооткритата интерактивна детска експозиция.

Тази година новото, което, надяваме се, ще предизвика голям интерес, са двете уникални изложби, открити съвсем наскоро, а именно „Колекция картини на Златю Бояджиев” и „Музеен детски кът”, както и специално изготвена за Европейските дни на наследството 2010 г. презентация „Спомен за Горна Джумая”. Презентацията „Спомен за Горна Джумая” е опит да се представи илюстрована познатата и непозната история на Горна Джумая, да се популяризира местното културно наследство с помощта и на съвременните технологии. Предложеният формат на презентацията  е на исторически разказ, визуализиран от старите снимки, които фондът на отдел „Нова и най-нова история” съхранява.

Изложбата „Колекция картини на Златю Бояджиев” показва изключителното художествено наследство, което съхранява благоевградския музей. Колекцията от 23 картини на художника колекция е безценен принос не само в в националната, но и в световната живописна съкровищница. Платната посветени на Пиринския край носят популярното заглавие „Мелнишки цикъл” - „Мелник”, „Кърланово”, „Кошари край Кърланово”, „Пастрики”, „Овчари” - са само част от невероятните интерпретации на автора, за които той получава вдъхновение от красотата и топлината на този край.

Новооткритата експозиция за деца „Музеен детски кът” ще зарадва най-малките посетители. В праисторическа къща и ферма, малчуганите могат да влязат в ролята на археолози, биолози, изследователи, а също така и да поиграят като се превъплътят в праисторически хора със съответните костюми и битови елементи. Интерактивната експозиция е предназначена за деца между 3 и 12 години, но тя със сигурност би предизвикала любопитството и на по-големите, защото е изложба с нов формат и нов подход към представяне на културното, природното и историческото наследство. Изложбата е  реализирана по проект „Подобряване работата на българските музеи с деца и млади хора”.