Разпоредиха проверка в петричкото лесничейство
Разпоредиха проверка в петричкото лесничейство / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Костадин Хаджигаев
56977
Костадин Хаджигаев
  • Костадин Хаджигаев

Благоевградският областен управител Костадин Хаджигаев лично изясни ситуацията на недоволство от страна на селските кметове в Петричко, свързано с добива на дърва за огрев в южната община.

Костадин Хаджигаев, председателят на Общинския съвет в Петрич Димитър Танев, директорът на местното лесничейство Баев и представителят на земеделското министерство Вержиния Хубчева чуха пряко жалбите на повече от 15 селски управници по повод създало се напрежение сред населението заради липса на дърва за отопление. Те не скриха и конкретни факти по казуса.

"Установихме, че връзката между Държавното лесничейство в града и кметовете на населените места е била скъсана, но от днес диалогът е възстановен", подчерта областният управител.

"Без указание от ресорното министерство ръководството на горското ведомство в Петрич е намалило квотата за добив от 3000 кубика през 2011 година на едва 1900 кубически метра дървесина за населението. Констатирахме и нередности при изготвянето на съответните списъци на жителите в селата, които имат право и желание да добият дърва от определените сечища в общината. Горските чиновници, които са допуснали това или са неглижирали съответните си задължения, вероятно ще бъдат наказани. По случая се извършва проверка и при доказани длъжностни нарушения, всеки ще си понесе заслуженото", коментира в ефира на Дарик радио областният управител Костадин Хаджигаев.

Преди две седмици кметовете от Подгорието алармираха в Областната администрация в Благоевград, че има фалшиви списъци, в които е допуснато определени домакинства да се снабдят с разрешителни за добив от сечище на евтина цена, а в същото време се ползват от привилегията като социално слаби да получават държавни помощи за твърдо гориво в размер на 328 лева.

Интервю с областния управител Костадин Хаджигаев чуйте в звуковия файл