Преглеждат без пари животните в Благоевградско
Преглеждат без пари животните в Благоевградско / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
Преглеждат без пари животните в Благоевградско
37069
Преглеждат без пари животните в Благоевградско
  • Преглеждат без пари животните в Благоевградско

Областната епизоотична комисия в Благоевградско бе свикана извънредно от  зам.-областния управител Георги Баханов. По време на заседанието бе обсъдена усложнената ситуация заради опасността от разпространение на шап, в изпълнение на заповед на Националната ветеринарно-медицинска служба от 11 януари.

Участие в заседанието взеха членовете на епизоотичната комисия, съставена от служители в Областна дирекция "Земеделие", Регионална ветеринарно-медицинска служба, Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, Областна дирекция МВР, Гражданска защита, Ловно рибарски съюз и представители на държавната власт в Пиринско.

Под отчет в Благоевградкса област са 25 000 говеда, 15 000 овце и кози и над 8000 свине, посочи в доклад директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Благоевград д-р Михаил Бащавелов.

"Към този момент няма сигнали за заболели от шап животни в Благоевградска област. Няма опасност от разпространение на огнището на заразата, което бе локализирано в района на област Бургас. Независимо от този факт, предприехме незабавни действия по извършване на специализирани прегледи на всички животни в регистрираните ферми или селски стопанства в областта. Прегледите са безплатни", коментира за Дарик зам.-областният управител Георги Баханов.

"Податливи на болестта шап са всички чифтокопитни животни – овце, кози, говеда, сърни и свине. Заболяването е силно заразно и причинява сериозни увреждания на животните като завършва със смърт. Буквално за часове може да зарази животните в цяло село. Тъй като при шапа няма лечение, а изходът е летален за животните, мерките които трябва да се предприемат, е да се избиват всички животни в заразените територии и съответно собствениците трябва да бъдат обезщетявани на сто процента", заяви Георги Баханов.

Още от зам.-областния управител в Благоевградско Георги Баханов чуйте в звуковия файл