Празникът на брежанския кестен събра стотици гости от страната и чужбина
Празникът на брежанския кестен събра стотици гости от страната и чужбина / Снимка: Община Симитли

И тази година традиционният празник на кестена събра в симитлийското село Брежани стотици гости от страната и чужбина.

Организаторите от Сдружение „Хора и традиции", кметството и читалището, с подкрепата на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, осигуриха незабравими емоции и кулинарни изкушения на посетителите.

Италианецът Мауро разкри няколко италиански рецепти за приготвянето на различни ястия с кестени, а след това празникът продължи с уникалната кулинарна изложба на домакините в Брежани, където на близо 50-метровата маса бяха изложени традиционни ястия като баници, зелници с извара, питки, мътеница, качамак, оризници, но и много съвременни гозби.

Към трапезата се присъединиха за втора година и дамите от град Делчево, Македония. Те представиха на сцената обичая „Стара македонска сватба". За жителите и гостите пяха Соня Ковачка и Румяна Попова, Ансамбъл „Веселие"- Симитли пък показа завидни умения в танците.

Тази година Сдружение „Хора и традиции" направи редица стъпки за сертифицирането на брежанския кестен като уникален български продукт с географско означение от ЕК, като го представи в Брюксел на конференция. Организацията беше поканена на световно изложение в Торино, Италия, където почерпи опит от цял свят за опазването на уникалните храни и традиции в кулинарията. Предстои среща за създаването на семенна база с брежански кестени - предпоставка за съхраняването на този вкусен, уникален български продукт с хилядолетна история. Ще се сформира и Местна асоциация на фермери и производители на кестени. „Ние ще помагаме с каквото можем, за да се реализират тези намерения", увери кметът на община Симитли Апостол Апостолов.