Правят арттерапевтичен кабинет в Помощното училище в Благоевград
Правят арттерапевтичен кабинет в Помощното училище в Благоевград / netinfo
Ресурсен център Нова алтернатива” представиха пред близо 20 ученици от ПУ "Св. Паисий Хилендарски" проекта „Да творим заедно”, по програма SPA на USAID на Корпус на мира на САЩ за България в учебното заведение.

На събитието присъстваха общинският директор на социалното подпомагане Александър Балев, председателят на управителния съвет към Ресурсния център Татяна Точева, доброволецът от Корпуса на мира Карлан Дженковски, директорът на Помощното училище Магдалена Ковачка, както и родители на учениците. Реализацията на проекта започва утре и ще продължи до 15 юни.

Проектът е на стойност 2 хиляди лева и включва работа с 10 момчета и 10 момичета, като посещенията в учебното заведение ще бъдат 15.

За целта в училището ще бъде изградена работилница, в която 20 младежи и девойки до 18 години, завършващи основното си образование, могат да изразят всичко, което ги вълнува чрез творчество.

В работилницата децата ще работят с бои, глинени фигури, текстил, арт комплекти и др. - индивидуално или групово, в зависимост от нуждите върху 15 теми: карнавал; накити; животни; цветя; море;празници и др. Целта ни е работилницата да се превърне в арттерапевтичен кабинет, казаха от ресурсния център.Рисуването и моделирането ще помогне на децата да разрешат вътрешните си конфликти и да подобрят ежедневната грижа за себе си.

Проектът цели да подкрепи младежите и девойките при завършване на основното образование като предлага алтернативни форми за запълване на свободното време.

По този начин младежите ще изградят и развият практически умения и компетенции, които да помогнат успешната им реинтеграция в обществото и превръщането им в активни граждани.

В края на проекта ще бъде организирана изложба във фоайето на общината, на която децата ще покажат своите рисунки.