Пожарникари проверяват заведенията в Благоевград за 8 декември, откриха нередности
Пожарникари проверяват заведенията в Благоевград за 8 декември, откриха нередности / netinfo
Служителите на Национална служба “Пожарна безопасност и защитата на населението” са направили тематични проверки на увеселителни заведения и обекти в цялата страна в навечерието на студентския празник. 600 са проверените обекти – дискотеки, ресторанти, концертни зали, университети, студентски общежития, почивни станции, хотели, туристически обекти и др.

Голяма част от проверените увеселителни заведения и обекти са приведени в съответствие с изискванията за пожарна безопасност, но в хода на проверките са констатирани нарушения в някои от тях и са санкционирани стопаните им. Констатирани са нарушения в 118 обекта, за отстраняването на които са издадени 87 разпореждания и са съставени 13 протокола на стопанисващите обектите. Съставени са 14 акта за административни нарушения на различни увеселителни заведения в София, Благоевград, Кърджали, Варна, Монтана и Сливен.

Най-често нарушенията са липса или неизправност на евакуационно осветление, неизправни ел. инсталации, нестандартни и подсилени предпазители, евакуационни врати с обратна посока на отваряне и други.

По време на проверките са извършени инструктажи на управителите и обслужващия персонал на обектите по спазване на правилата за пожарна безопасност и действията им за осигуряване на успешна евакуация при възникване на пожар или авария.