Почитаме Свети мъченик Трифон
Почитаме Свети мъченик Трифон / DarikNews, архив

В първия ден от месец февруари, църквата празнува мъченик Трифон, славен като светец лечител.

За него има много легенди. Една от тях разказва как едва 17-годишен той излекувал дъщерята на римския император Гордиан и спечелил признание и завидна слава.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря.

През 1968 година след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. Те се празнуват както следва: 1 февруари - Трифоновден; 2 февруари - Сретение господне и 3 февруари - Свети Симеон.

2 и 3 февруари се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните - за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

Светецът е покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Празникът в негова чест е известен и като Трифон Зарезан, защото се празнува в началото на подготвителния сезон,  когато започва резитбата на лозята.

Днес имен ден празнуват всички с имена Трифон, Трифонка, Лозан и Лозанка.