Плакати в подкрепа на задържаните за взрива в Сандански
Плакати в подкрепа на задържаните за взрива в Сандански / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Няколко плаката в подкрепа на подсъдимите за взрива пред клуба на "Евророма" в Сандански бяха поставени в централната градска част в Габрово. На бял плат е изписано "Да си националист не е престъпление",  "Свобода за българските националисти".На 27 септември софийските магистрати отново оставиха в ареста Николай Йовев и Стоян Ставрев, обвинени за самоделна бомба, която избухна в началото на юни пред офиса на партията и отне живота на 58-годишния Малин Илиев.

Според Пламен Димитров от Български национален съюз има доста нарушения при събирането на доказателствените материали по делото.

„Наистина много фрапиращи нарушения около целия процес. Не е ясно натривките от кой и кога са взимани, експертизата е извършена в една и съща стая с бомбата, т.е. лесно може да попадне материал от бомбата в пробите. Не са и предоставени на адвокатите пълните изследвания. Всичко говори за една политическа поръчка. На практика няма едно солидно доказателство. В момента отговарят на всички критерии да бъдат освободени, а да не бъдат държани в ареста, въпреки това беше отказано. По-рано в съдебната зала адвокатите на Йовев и Ставрев заявиха, че са взети натривки от задържаните, но не е посочено от къде са взети. Според експертизата те са от ръцете и дрехите на момчетата.

Защитникът на Стоян Ставрев адвокат Илиян Василев заяви, че по ръцете на клиента му не са открити взривни вещества, а само амониева селитра. Същото вещество е открито и по дрехите на другия обвиняем Николай Йовев, като адвокатът му обясни, че е помагал в лозето на родителите си. Според адвокатите прокуратурата не разполага с достатъчно доказателства за вината на клиентите им.