Пирин пее ще има, въпреки кризата
Пирин пее ще има, въпреки кризата / Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Независимо от кризата съборът за народното творчество "Пирин пее" ще се състои, заяви заместник-областният управител в Благоевград Бисер Михайлов.

Категоричното решение е взето от администрацията на областния управител Валери Смиленов, която поема изцяло финансовата тежест за организацията, подчерта Михайлов. За реализиране на традиционния фолклорен фестивал под Пирин планина участват и спонсори.

От Областната администрация в Благоевград изразиха недоволство, че общинските власти в региона са отказали да поемат дори и минимални финансови задължения, като разходите за рекламни материали, брошури за участници и програма за изявата им. Единствено администрацията на кмета на Разлог Красимир Герчев се включи в техническата организация на събора, изтъкна зам.-областният управител Бисер Михайлов.

В дните 31 юли и 1 август над 1 600 участници от 350 фолклорни групи от региона ще огласят Пирин планина. Ще ги оценява жури в изключително редуциран състав, а лауреатите от „Пирин пее” ще представят региона ни на фестивала в Копривщица.