Паскалев представи бюджета, инвестиционната програма и предложенията за приватизация за Благоевград
Паскалев представи бюджета, инвестиционната програма и предложенията за приватизация за Благоевград / netinfo
Обществено обсъждане на бюджета на община Благоевград за 2008 година ще бъде проведено на 18 февруари в областния център.

Това стана ясно на среща организирана от кмета Костадин Паскалев.

Готова е и Инвестиционната програма на общината и Доклада с обектите, и търговските дружества, предложени за приватизация през тази година. Приходите и разходите в новия бюджет са в размер на 38 080 917 лева.

Най-големият дял от разходната част на община Благоевград е в сферата на образованието около 11 700 000 лева.

Паскалев поясни, че новия с въвеждането на делегираните бюджети директорите на училищата имат огромни права по отношение разпределянето на бюджетните средства в ръководените от тях учебни заведения.

В Инвестиционната програма са предвидени и средства за основни ремонти на училища, детски градини и ясли, както и изпълнение на обекти, свързани с подобряване жизнената среда на гражданите, подобряване на околната среда и екологията, здравеопазването и спорта.

Собствените приходи са около 8 % от капиталовите разходи на община Благоевград, приходите от Национални програми са 28 % - за тях вече има подписани договори. Друг източник на финансиране са Оперативните програми, по които се осигуряват около 64 %. В Програмата за приватизация са заложени търговски дружества и обекти, които са нерентабилни и имат необходимост от сериозни инвестиции, за да бъдат приведени съгласно европейските, поясни още Паскалев.

По-големите обекти за приватизация са 8 трафопоста, сградата на бившата лимонадена фабрика и общинска фирма "Хляб и хлебни изделия " АД.