Областният управител  Владимир Димитров проучва добрите европейски практики в Севиля
Областният управител Владимир Димитров проучва добрите европейски практики в Севиля / netinfo

Във връзка с изпълнението на проекта „Администрацията на югозападния район за планиране – с отворени врати към гражданите и бизнеса” областният управител на Благоевград Владимир Димитров е на посещение в град Севиля, Испания, съобщиха от областната администрация.

Целта на визитата е да се проучат добрите европейски практики на аналогични административни структури в три държави членки на ЕС по отношение на „прозрачност и почтеност”. В Севиля ще бъдат проучени приложените на практика дейности за по-големи възможности на достъп до административните услуги на незрящи хора. В експертната група участват представители на социологически агенции и директорът на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” Роза Каймаканова.

Проектът е на стойност 568 324 лева и има за цел да подобри публичността в работата на администрациите от петте области  в Югозападен район. Специфичните цели включват създаването на единен модел за представяне дейността на администрациите, повишаване информираността на гражданите за тяхната работа и услуги, подобряване правилата и процедурите за организацията на дейностите в държавните институции за по-добра ефективност и прозрачност на информацията и повишаване на доверието на гражданите към тях.

Със средствата по проекта ще бъде създадена обща интернет страница на Югозападния район, унифициране на сайтовете на петте областни администрации, на десет пилотни общини от района, включително и подстраници на общинските съвети.

Проектът включва поставяне на информационни табла за хора с увредено зрение и двуезични табели с оглед членството ни в Европейския съюз.