Няма засегнати защитени видове от пожара в парк Рила
Няма засегнати защитени видове от пожара в парк Рила / netinfo
Няма засегнати защитени видове от пожара в Рила, съобщиха от Националния парк след направен анализ на пораженията от огнената стихия, продължилa осем дни.

През периода служителите на парковата дирекция са давали денонощни дежурства и специализирано и са извършвали противопожарно наблюдение във всички участъци на територията на парка.

Благодарение на съвместните усилия на всички институции и създадената организиция няма нанесени сериозни щети на защитената територия.

Пожарът обхвана предимно суха тревна растителност, като горяха само отделни борови дървета, съобщи говорителят на парка Стефан Кирилов. Той допълни, че няма поражения и върху биологичното разнообразие в района и екосистемите, а също така и за защитени видове от флората и фауната.

Предвид това, че имаше присъствие на много хора и специализирана техника, популациите на едри и дребни гръбначни животни от мястото на пожара се изтеглиха в съседни райони.

След окончателното затихване на пожара Дирекцията на Национален парк „Рила” започва изпълнението на проект „Картиране на опожарените места, оценка на щетите на биогенфонда и перспективи за възобновяване на растителността” от Плана за управление на парка, съобщи още Кирилов.

По проекта ще се извърши картиране на местоположението на опожарените участъци, оценка степента на унищожаване на екосистемата и ще бъде изготвено предписание за необходимите мерки и пътища за възобновяване на растителността на засегнатите площи.