/ Община Петрич

Ново отделение по клетъчна терапия ще заработи във филиал Петрич на МБАЛ „Югозападна болница“ ООД. Помещенията за него са готови, предстои оборудването им.

Почти 1 млн. лева отпускат за издръжка на Югозападна болница

Отделението ще бъде сериозна крачка напред за региона, тъй като клетъчната терапия навлиза в областта на редица заболявания, в това число автоимунните. Д-р Петров направи и презентация за технологията на работа в отделението.

В сградата на болницата в Петрич подобренията продължават и с нова работеща централна кислородна инсталация, която е пусната до болничните стаи и ще спестява усилията по пренос на кислородни бутилки при необходимост.

Нов рентген за филиала в Петрич на МБАЛ „Югозападна болница“

Системата е изведена и в Приемен блок на болничната сграда в Петрич. За операционните зали и интензивно отделение има изградена също инсталация за сгъстен въздух.

„Успяхме да направим инвестиция в размер на близо 600 000 лв., които защитихме по проект за повишаване на енергийната ефективност на болничната сграда. Така се случи и цялостният ремонт на отделенията в мащаб, който не е правен досега, убеден съм. Заделихме и собствени бюджетни средства“, уточни кметът Димитър Бръчков.

Извършен е неотложен ремонт на парната инсталация с цел по-висока ефективност на работа. Остарелите тръби са подменени с нови полипропиленови. Средства са насочени за подмяна на дограмата, скъклопакети и врати, подмяна на съществуващите вертикални щрангове на отоплителната инсталация, закупуване на нова абонатна станция и други текущи.

„Пътят, по който върви болницата като развитие е правилният“, коментира и д-р Христо Френгов. Председателят на ОбС-Петрич Георги Тренчев отчете, че приходите от дейността на болницата за 2018 г. са 12 955 324 лв , което е с 2 269 945 лв повече, сравнено с 2017 г.  

46% по-високи заплати за медицинските специалисти в Югозападна болница

Реализираната печалба в края на миналата година е 221 000 лв. Има ръст и в средната брутна работна заплата на работещите в болницата. От 950 лв - 970 лв през 2017 г на 1230 лв към края на 2018 г.

От април тази година е направена още една актуализация на възнагражденията. Постъпили са на работа и нови двама лекари. Има подадени също осем заявления от лекари по Програмата за стимулиране на млади кадри в болницата. С четирима предстои подписване на договори за работа, един е назначен и се подготвят неговите документи за специализация.

От този месец влиза в сила нов график за работа на Родилните отделения в Петрич и Сандански, заради липсата на специалисти - неонатолози. Настоящите са в пенсионна възраст. Родилно отделение в Сандански ще работи първите две седмици на месеца, а Родилно отделение в Петрич през вторите две седмици.

Това ще важи до момента, до който бъдат обучени младите кадри-неонатолози, уточняват от ръководството на МБАЛ „Югозападна болница“ ООД.