Нинова: Нема такава наглост като тази на Цветанов и Дянков
Нинова: Нема такава наглост като тази на Цветанов и Дянков / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив
Нинова: Нема такава наглост като тази на Цветанов и Дянков
36531
Нинова: Нема такава наглост като тази на Цветанов и Дянков
  • Нинова: Нема такава наглост като тази на Цветанов и Дянков

Готви се драстично увеличение на акциза на тютюна от следващата година. Това ще бъде поредното некомпетентно решение на правителството. Така стана и с акциза върху цигарите, което доведе до дива контрабанда, прогнозира червеният депутат от Благоевградски избирателен район Корнелия Нинова.

"Вицепремиерът Цветан Цветанов и министър Дянков се борят кой да прибира парите от контрабандата на цигари и работят в услуга на чужди интереси. Цветанов и Дянков декларират, че се справят успешно с контрабандата и че Агенция "Митници" си преизпълнява планираните приходи, но това не е така. Нема такава наглост като тази на Цветанов и Дянков, категорична е Корнелия Нинова, която перифразира песента "Нема такава държава".

„Въпреки, че след актуализацията на предвидените приходи от акциз на цигари, които бяха намалени на 3 милиарда лева, не са събрани още 240 000 000 лева, каза Нинова. Според статистиката през 2009 година са обмитени 17 400 000 къса цигари, а през настоящата едва 10 900 000 къса. Това е най-ниската събираемост от акциз на цигари през последните 20 години, пресмята червеният депутат.

"Дянков се оправдава, че причина за ниските приходи от акцизи е фабриката на „Булгартабак” в Благоевград, където според него нощем се произвеждали нелегални цигари. Това е поредният удар по "Благоевград БТ". Нямам обяснение, как един български министър може да бие по най-големия си данъкоплатец в държавата”, гневи се Корнелия  Нинова.

Депутатът Нинова прогнозира, че държавното дружество "Българтабак" ще бъде приватизирано в началото на следващата година, но сделката няма да бъде изгодна за България.