Над 1500 души са преминали до момента през къщата на Георги Измирлиев-Македончето
Над 1500 души са преминали до момента през къщата на Георги Измирлиев-Македончето / netinfo
Над 1500 посетители са минали до момента през откритата галерия „Роден дом на Георги Измирлиев-Македончето” в квартал Вароша, съобщават от Исторически музей - Благоевград.

Равносметка показва, че интересът се е увеличил двойно в сравнение с броя на туристите, посетили къщата през миналогодишния туристически сезон. ОТ РИМ поясняват, че расте и броят на чужденците, посетили родния дом на горно-джумайския революционер.

Сред посетителите има туристи от Япония, Франция, Гърция, Англия и Америка. Къщата е родното място на видния революционер и общественик Георги Измирлиев – Македончето, роден през 1851 година в семейството на Димитър и Тона Измирлиеви.

По време на априлското въстание Георги Измирлиев е помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в Търновски революционен окръг, обесен е през 1876 година в Горна Оряховица. 100 години след смъртта му, през 1976 година, родната му къща в Благоевград е обявена за музей – в стаите е възстановена автентичната обстановка на възрожденския бит, документална сбирка разказва за живота и делото на революционера.

За втора поредна година Регионален исторически музей – Благоевград съвместно с дружеството на художниците „Македония Арт” превръщат двора на къщата в открита галерия. „В очакване”, „Пролетни води”, „Лунна нощ”, „Утро” , „Слънчогледи”, „Триптих Адам и Ева”, „Родопска махал” са част от заглавията на творбите, показани в двора на къщата.