/ Снимка: Дарик, архив
31-годишният Костадин Митев, предизвикал огромния пожар над Кресна, е предаден на съд от Районна прокуратура-Благоевград.

Пуснаха от ареста овчаря, подпалил гората над Кресна

През 2017 г. обвиняемият Митев работил като пастир към Фонд за дивата флора и фауна, като се грижил за около 80 говеда. Отглеждал животните във ферма в района на местността „Долни Мечкул“ в община Симитли.

Около 10:30 часа, на 24 август 2017 г. овчарят тръгнал с говедата на паша. В близост до пресъхналия водоем, който се намирал над реката, той седнал, за да наблюдава животните, и запалил цигара.

50 години трябват, за да се възстанови гората след пожара над Кресненското дефиле

Не след дълго мъжът забелязал, че стадото се разделило на две групи, поради което хвърлил набързо незагасената цигара в сухите тревисти площи около него и тръгнал след животните.

Насочил се към онези от тях, които вървели в посока към р. Струма, за да ги събере с другата част от говедата. В момента, в който ги настигнал се обърнал към мястото, където пушил цигарата и видял, че от там излиза пушек. Цигарата на обвиняемия била възпламенила сухите тревисти площи.

Обвиняемият Митев се изкачил нагоре по билото и установил наличие на огън, който се разпространявал от пресъхналия водоем в посока към с. Стара Кресна. Пламъците вече били обхванали сухите треви и наближавали към дърветата.

Пастирът се паникьосал, поради което се обадил по телефона на кмета на с. Брежани, като му съобщил за възникналия пожар и поискал от него да извика служители на пожарната. Обадил се и на приятелката си, на която казал, че е направил „беля“.

Арестуваният за пожара пастир работил за екосдружение

Огънят наближавал говедата, обвиняемият се опитал да го загаси, използвайки тениската си, с която бил облечен. Въпреки бързото разрастване на пожара, Костадин успял да отдалечи стадото от огъня.

Вследствие на вятъра и високите температури, както и на сухата растителност, възникналият пожар продължил мащабно да се разпространява, като обхванал големи площи държавни горски територии, общински горски територии, частни горски територии и имоти, ведно с постройки и движими вещи, собственост на различни лица, на територията на общините Симитли и Кресна.

Месец след пожара в Кресна: МВР обмисля да закрие над 10 пожарни служби

От пожара били засегнати и движими вещи, собственост на ЧЕЗ, в това число проводник, електромерни табла за стълб за директно измерване, разположени в засегнатите от пожара местности.

В резултат на многобройните сигнали на тел. 112 от лица, забелязали пожара, на местопроизшествието пристигнали служители от Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград. Те предприели действия по гасене на огъня. Бил извършен оглед от служители на ОД МВР гр. Благоевград.

От заключението на изготвената по делото пожаротехническа експертиза е видно, че най-вероятната причина за възникване на пожара е небрежност при използване на открит огън - незагасена цигара, като огнището на пожара се намира в района на водоема на с. Мечкул, община Симитли.

Особеното при този пожар е, че възникнал през горещите дни на август, на обяд, при топло и сухо време и при умерен вятър в посока север - юг. Поради тази причина той се разпрострял върху голяма площ - от района на водоема на с. Мечкул, общ. Симитли, на юг - до землището на с. Ощава, общ. Кресна.

Запалените в резултат на престъпното деяние на обвиняемия Костадин имоти са на обща стойност 33 902 435,61 лева, като причинените значителни вреди възлизат на 6 119 944,24 лева.

Предстои наказателното производство срещу мъжа да продължи в съда.