/ БГНЕС
Огромният пожар над Кресненското дефиле унищожи 16 000 декара площи, от които 13 000 са горски насаждения. Изпепелени са пасища, треви и храсти, както няколко къщи и лек автомобил.

Продължава борбата с огнената стихия в района на Кресна

гора пожар
БГНЕС

Случилото се е истинска екологична катастрофа. Така директорът на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Дамян Дамянов определи огнената стихия, която бушува вече четвърти ден в района.
 
„Ще ни трябва най-малко една година, за да изчистим терена. Ще са необходими между 13 и 15 милиона лева за ново залесяване. И поне 50 години, за да има отново такива дървета, които изгоряха в пожара“, допълни той.

Министър Радев: Продължава борбата с огъня край Кресненското дефиле

гора пожар
БГНЕС

Дамянов прогнозира, че до края на деня пожарът ще бъде потушен.
 
В над 90% от засегнатите площи вече няма никакви огнища, които да горят или тлеят. Единственият проблемен участък остава над първокласен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Там горят две полоси – едната е в посока Симитли, а другата е в посока Кресна. Там ще бъдат насочени гасаческите групи днес.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПОЖАРА В КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ
 
През нощта е имало критична ситуация, тъй като вятърът обърнал огъня внезапно към място, където имало доста огнеборци и полицаи.
 
Няма задимяване на пътя за Гърция и движението се осъществява без проблем. Към момента не се предвижда участието на двата хеликоптера от авиобазата в Крумово за гасенето на пожара над шосето.